Ustzah Asma Sbak Ziarah Kluarga Arwh HasIiza, Anak2 Kerap Trsedar Tgh Malam Ca.ri B0nda Mreka. – beritasaatini

  • Bagikan
1615266944636

beritasaatini.online –

Pendakwah bebas iaitu Ustazah Asma’ Harun pernah mel.uahkan rasa sbak selepas melihat p0sting terakhlr di Facebook milik wanita yang mninggal dunia di ‘tngan’ suaminya sendiri.

Malah, beliau juga ada memberitahu hasratnya untuk berjumpa dengan keluarga dan anak-anak arwh.

155563173 2959276137687585 1505372531637908899 n censored

Terbaru, menerusi mua.tnaik di laman Facebook, Ustazah Asma berkongsi kisah sewaktu menziarahi keluarga arwh di Hulu Tiram, Johor Bahru.

ZIARAH ANAK DAN KELUARGA ARWAH

SubhanAllah.. Tuan Puan Sahabat Semua, semalam kami ke kedah, juga ada ziarah asn4f dan lain-lain urusan.

Sekarang kami dalam perjalanan pulang daripada ziarah keluarga Arwh HasIiza Alias, di Hulu Tiram, Johor Bahru. Arwh rupanya sebaya dengan saya, berumur 38 tahun.

ustazah asma lawat 1

Sebaik tiba, mereka berterusan mengucap terima kasih atas tulisan saya tempoh hari, kata mereka, sebelum itu terlalu banyak fltnah dan ke.jian terhadap arwh adiknya berikutan banyak ‘rum0urs’ ti.dak benar susulan kehiIangannya.

Namun Alhamdulillah, sedikit sebanyak tulisan itu telah menjernihkan keadaan. SubhanAllah, baru saya faham, kenapa malam tersebut walaupun saya sangat pe.nat kerana baru tiba di kedah lewat malam, saya tetap usaha menuliskannya hingga hampir jam 3 pagi. Rupanya doa mereka yang menguatkan.

ustazah asma lawat 2

FB IMG 1615265844502

SubhanAllah, daripada si adik (Nor), saya dapat mendengar kisah kebaikan dan ketaatan seorang wanita yang cuba sedaya upaya menjadi isteri yang baik buat seorang suami.

Dan akh1rnya tangan suaminya juga yang menghantarkannya ke Syurga (ameen).

Semoga si suami bertau.bat nasuha dan diterima tau.batnya oleh Allah swt. Saya tldak boleh menuliskan secara terperin.ci apa yang saya dengar daripada Nor, iaitu adik arwh, ke$ masih dalam s.iasatan poIis

FB IMG 1615265846734

FB IMG 1615265849450

Jnazah pun masih dalam f0rensik. Mereka masih menunggu dibawa pulang jnazah untuk dima.qamkan di Terengganu.

Baca Juga  Shanghai Fashion Week Highlights: The Shape of Things to Come

SubhanAllah, satu sudut, kami panjatkan kesyukuran kepadaNya, kehebatan dan perlindungan serta kasih sayang Allah swt terhadap anak kecil ini benar-benar boleh dilihat dan dirasai.

Selepas peristiwa tersebut, si abang berumur 4 tahun, si adik berumur 3 tahun, sepertinya faham apa yang berlaku. T.idak member0ntak mencari bonda (panggilan pada arwh), sudah mula menyebut bahawa bonda di Syurga.

Saya yakin, Allah swt telah memudahkan segalanya buat anak-anak ini dan Nor yang menggantikan ibunya sementara waktu.

Bukan kerana anak ini ti.dak rindu dan sayang pada bonda, bahkan mereka memang lebih manja dengan bonda. Cerita Nor, pada waktu tengah malam biasanya mereka akan bangun dan dilihat geIisah, mungkin mencari-cari bonda.

Terus dipasang ayat alQuran dan ditepuk2 mereka akan tidur semula. Kata Nor, begitulah cara arwh tidurkan anaknya.

Saya dapat merasakan bahawa anak-anak ini dibesarkan dengan penuh kasih sayang dan didikan yang baik.

Bayangkan si abang yang berumur 4 tahun, boleh meminta dengan Nor (emak saudaranya) nak mengaji alQuran. Kerana dah jadi kebiasaan arwh mengajarkan sendiri anak membaca alQuran.

Kedua-dua anak juga sangat tenang, walaupun lelaki tapi mereka ‘behave’, hormat tetamu, mudah mesra, terus sahaja melakukan apa yang diminta emak saudaranya. Sungguh saya kagum dengan didikan arwh.

Walaupun tak mengenali kami, si adik datang bermanja dan meminta untuk bukakan plastik makanan dll.

Nor bercerita, banyak pr0ses yang perlu dilalui untuk pelbagai urusan susulan kema.tian bondanya. Dan anak-anak memberikan kerjasama yang mudah. Sehinggakan para pegawai poIis sendiri menyatakan rasa sayang pada mereka.

Satu lagi kekaguman saya pada arwh, Nor dan keluarga sendiri t.idak tahu secara terper1nci apa yang berlaku antara arwh dengan suaminya.

Baca Juga  PiIu, AjaaI Si Jelita Fazira Terbjur Di Atas Jalan, Iuahan Si Kakak Undang Sbak Ramai. – beritasaatini

Kerana sikapnya sangat menjaga a1b dan ra.hsia rumahtangga sedari awal pernikahan. Walaupun mereka dapat menghldu ada sesuatu yang ti.dak kena, namun sedaya upaya arwh mera.hsiakannya.

Dan saya sangat memuji keluarga arwh yang dilihat begitu tenang, kami dapat jumpa 4 orang adik arwh, namun ibu ayah arwh di Terengganu. Mereka semua sedikitpun ti.dak memberi perhatian dengan menyebutkan apa-apa kebu.rukan abang ipar (suami arwh) yang dipanggil abang Ngah.

Bahkan mereka masih menggunakan ayat yang ti.dak berunsur de.ndam, seperti..

“Kami pun tak tahu apa yang berlaku antara mereka, kenapa Abang Ngah buat begitu..”

“Kami takkan ta.nam rasa be.nci anak-anak ni pada ayahnya, kerana walau apapun, itu ayah kandung mereka”.

“Mungkin Abang Ngah diIuar sedar dan kawaIan…”

Walaupun hakikatnya mereka ku.rang rapat dan mengenali dengan Abang Ngah tersebut, mereka tetap menguatkan hati dan menerima ketetapan Allah dengan Redha. Allahu Akbar.

Nor juga menyatakan rasa kasi.han beIasnya kepada ibu ayah suami arwh, kerana katanya, sebaik mengetahui berita bahawa anak lelakinya telah melakukan perbuatan tersebut, terus si Ibu tua jtuh pen.gsan dan melalui hari² dalam kesedlhan. Rasa maIu dan bersaIah terus menerus mene.kan jlwa mereka.

Allahu.. benarlah, memang Ibu Bapa Arwh sungguh dvkacita, namun Ibu bapa dan keluarga mertua juga ti.dak kurangnya, kerana hakikatnya kedua anak kecil itu cucu dan keluarga mereka juga.

Nor bercerita, beberapa hari sebelum, arwh ada buat video call bersama anak-anak dengan atuk nenek kedua-dua beIah.

Sama-sama kita mengambil ikt1bar daripada kisah ini dan saling mendoakan kebaikan untuk semua.

FB IMG 1615265855552

Semoga arwh tenang disana, kema tian yang Husnul Khatimah dan Ba.rzakh umpama Taman SyurgaNya.

Baca Juga  Pelatihan prakerja paling mudah cepat cair insentif terbaru gelombang 11 cara daftar tanpa webinar

SubhanAllah, semoga dengan kehadiran dan sedikit sum.bangan dapat memberikan kelapangan dan menambahkan kekuatan kepada keluarga ini. InsyaAllah NGO kita Sahabat Amal Care akan terus mengambil tahu perkembangan anak-anak ini dan membantu sedaya yang mampu.

FB IMG 1615265852132

Terima kasih semua atas segala d0a dan su.mbangan yang diberikan. Kita bersatu dalam ta.bung yang sama, dan insyaAllah semua mendapat bahagian pahala jaariah.

Sumber: ustzah asma

SC

  • Bagikan