“Itu Bkn Anak saya” Ibu Cema$ B4yi Tertukar Aklbat Cu.ai, Anak Dibawa Wanita Lain Keluar. – beritasaatini

  • Bagikan
1613747555592

beritasaatini.online –

Menanti kelahiran cahaya mata antara momen indah bagi setiap pasangan yang sudah berumah tangga.

Namun begitu, pasti ada juga sedikit keblmbangan mengenai keselamatan ibu dan bayl semasa pr0ses keIahiran itu.

Bay1nya telah tertvkar dan dibawa pulang oleh keluarga lain.

Satu perkongsian yang tuIar di laman Facebook oleh seorang pengguna bernama Puan Nur Hafiza Md Rosli yang menceritakan pengalaman apabila bay1nya telah tertvkar.

Ibu ini menceritakan pengalaman yang dilalui oleh beliau selepas selamat melahirkan seorang bayl lelaki pada 12 Februari lalu.

Pulang kerumah tnpa bay1

Setelah 3 hari ibu ini telah dibenarkan pulang seorang diri kerana bay1nya masih memerIukan pemantauan d0ktor kerana j4undice.

Beliau yakin boleh membawa bay1nya pulang pada 17 Februari walaupun belum menerima apa-apa kebenaran dari pihak kesihatan kerana keadaan bay1 yang beIum mengizinkan.

Bay1 kena tinggaI sebab j4undice.

IMG 20210219 231903

“Alhamdulillah pada 12/2/2021/1016pm /Boy /3.1kg sy selamat lahirkan sikecik ni secara pembed4han.”

“Pada 15/2 /2021 – Mamy Discharge H0spital tapi b4by kena tinggal di nursery sebab j4undice.”

Bay1 masih kena m0nitor lagi satu malam

“Pada 16/2/2021 (Selasa) -Nursery call untuk datang tengok b4by sebab b4by dah turun j4undice dan mintak ibu datang untuk tengok cara penyusuan secara bf.”

“Pada masa yang sama dapat la tengok b4by tapi b4by tak boleh balik sbb nak monitor lagi satu mlm.”

Bay1 dah tak duduk bawah lampu.

“Maybe esok dah bole discharge, sebab malam tu b4by dah xduduk bawah lampu dah (So Mamy Berharap esok dapat bawak balik b4by).”

“Pada 17/2/2021 (11.30pg) -Call nursery untnk kepastian tapi doc (india lelaki) bagitaw xbole discharge harini sebab ber4t baby turun so kena m0nitor lg satu hari.”

Baca Juga  Gigi Penghuni N3raka Saja Dah Sebesar Gunung Uhud Namun Tetap H@ngus Dalam N3raka Allah

D0ktor cadangkan untuk ibu datang susukan bay1.

IMG 20210219 231917 1

“Pada 17/2/2021 (12.30 tghri) -Suami call untuk kepastian dan minta baby dibawa balik sebab baby dah ok dari j4undice dan xperlu duduk bawah lampu tapi tetap xbole sebab nak tunggu sampai berat b4by ok.”

“Pada 17/2/2021 (3.45ptg) -Call lagi untuk tanya keadaan anak (dr chinese perempuan) terangkan benda yang sama dan (sebelum tu ibu request nak datang susukan) dan DR suggest untuk datang ke hspital untuk susukan baby pada 5.30 petang.”

Itu bvkan anak saya

Tergerak hati mahu pergi ke hspital bagi tujuan penyusuan, tekaan wanita ini tepat apabila bay1 yang diserahkan bvkan anaknya.

“Pada 5.30 petang -terus ke nursery bertanya nurse dan terus dibawa ke baby cot baby dan saya terus bgtaw nurse berkenaan itu bvkan anak saya.”

Nama tertera di katil bay1 dan tag di kaki ti.dak sama.

Setelah diperiksa nama Puan Nur Hafiza memang tertera di katil namun tag kaki bay1 berkenaan menyatakan nama ibu lain.

“Nurse suh semak nama di cot betul nama ibu (nama saya) tapi semak di tag kaki anak nama ibu lain dan ibu di minta tunggu sekejap (maybe g cari la kot).”

Bay1 dah discharge tengahari tadi

“Lebih kurang 15-20 minit cmtu tanya nurse lagi ,nurse bgtaw boleh panggil suami tak nanti kita jelaskan (Em0si mse ni xtau nak cakap ape dah macam-macam pikir).”

“Dalam bilik itu terus diterangkan dan mereka minta maaf sebab baby dah discharge tengahari tu dan disaIah ambil oleh org lain dan serta mengaku kecvaian mereka.”

Bergeg4s ke lokasi untuk ambil anak saya semula.

Baca Juga  Juri Terkesima, Remaja 13 Tahun Berselawat Di Pentas 'The Voice Kids Indonesia' (Video)

“Mereka telah ambik tindakan segera untuk detect anak saya di mana dan terus hubungi ibu berkenaaan.”

“Kami bergeg4s ke lokasi berkenaan untuk ambil anak saya semula (Seb baik dapat detect).”

Rep0rt tersaIah dan tertvkar.

“Pada 17/2 8.15 pm : Baby saya dibawa semula ke nursery dan baby saya ditimbang depan saya dan suami ternyata berat baby saya berbeza dari ape yg diterangkan doc2 berkenaan.”

“Semasa dalam panggilan dan jadi rep0rt pon tersaIah dan tertvkar. Jadi berat yang terkurang tu berat baby lagi satu bukan baby saya.”

Nasib baik tergerak hati nak datang

“Pada jam 3.40 petang saya call tu ternyata baby saya memang dah xde kat nursery lagi dah.”

“Nasib baik gerak hati nak datang petang, kalau x xtau la berapa lama dia dah keluar ikut org lain.”

Harap tak berulang lagi lepas ini pada orang lain

“Lebih kurang dalam 10 malam baru settel dan saya boleh bawak balik baby ke rumah”.

“Dengan keadaan saklt ce4ser menunggu dari 5.30 sampai 10 mlm (Allah je tahu perasaan tu) Semoga xberulang lagi lepas ni pada org lain.”

Semoga kisah ini menjadi pengajaran kepada kita semua untuk lebih berhati-hati dalam apa jua keadaan.

Sumber: ynwrk

SC

  • Bagikan